# WHERE THE ONE RUPEE GONE?

By zubair439

@zubair439 (3185)

India

November 4, 2006 5:57am CST

Hi, Three friends went to a hotel. The bill was Rs 75/- Each one contributed Rs.25/-. The waiter took the bill to the Cashier. The cashier was happy & gave them a discount of Rs.5/- & the waiter returned them Rs.5/-. Out of that, they took one rupee each and gave the waiter a tip of Rs 2.. So initially each one had contributed Rs.25. Now as they got 1 rupee back, their contribution reduces to Rs 24. They all contributed a total of 24x3=72 & 2 rupees are in the waiter's pocket. The total becomes 74. But they Had paid Rs 75. Where is the remaining 1 rupee?????????

6 responses

@swarn47 (1706)

• India

13 Nov 06

Please calculate it this way. They paid 70 Rupees in reality. They got 3 rupees back and gave two rupees to waiter. Thus the total comes out to be 75 Rupees. There is a factor of illusion in the question in the way u r presenting it. You will find this illusion in many mathematical problems. So to get the right answer, it is better to avoid the illusionary factor.

@zubair439 (3185)

• India

14 Nov 06

yes,u r right,but presence of factor of illusion is maths...if the factor of illusion will be absent then it will be no called as maths..,thanks for the response...+ for u..

@zubair439 (3185)

• India

14 Nov 06

they paid two rupees as waiter tip,3 rs is with the cashier as dicount...nice try.,thanks for the response..

@frnds4ever (470)

• India

14 Nov 06

hmmmmmmmmmmmm quite an interesting question actually this ques is based on illusions

@zubair439 (3185)

• India

14 Nov 06

yes,thats what i m saying...can u tell where the one rupee gone ??thanks for the response..

@bilalinamdar (735)

• India

12 Nov 06

Simple Cashier got the one Rupee...
because
24 + 24 + 24
2 Rs waiter
1 Rs Cashier
= 75/-

@zubair439 (3185)

• India

13 Nov 06

they paid 25+25+25=75 to cashier...and they got discount of rs 5/-...

@zubair439 (3185)

• India

13 Nov 06

i think u should learn maths ,its easy and helpful in future,thanks for response..

@vinod4net (628)

• India

13 Dec 06

they paid 75 rs (25*3), they they were returned 5 rs so individual contri should be (75-5)/3 = 23.33, then they got 1 rs each , so each share is 24.33 and full contribution will be 24.33*3 = 73, and 2 rs is with waiter, so total 75.